UvodnaAsortimanReferenceSavjetiKontakti

JUMIĆ d.o.o.
Salon namještaja i uređanje interijera
Červar - Porat


Kako do funkcionalnog stambenog prostora?

Ukoliko planirate adaptaciju stambenog prostora ili kupujete novi stan, nekoliko savjeta o tome kako prepoznati pravilno i funkcionalno organiziran prostor, sigurno će vam pomoći u izboru. Sigurno ste korištenjem svog životnog prostora već otkrili prednosti i nedostatke istog. Funkcionalno organiziran životni prostor uvelike će olakšati njegovo korištenje i boravak u njemu učiniti ugodnijim.

Ulazak u stan ili kuću treba biti dovoljno velik i po mogućnosti odvojen vratima od ostalog stambenog dijela zbog unošenja prljavštine i izolacije od vanjske buke. Ulazni prostor ne mora biti prirodno osvijetljen. Uz njega se treba vezati zahod ili kupaonica kao i što kraća komunikacija prema kuhinji kako bi se maksimalno skratio put unošenja namirnica, iznošenja smeća i sl. Ovakva međusobna pozicija rezultira i dobrim dispozicijskom odnosom kuhinje i zahoda tj. kupaonice. Često se tekućeg otpada rješavamo u zahodu, pa je time omogućen kratak put između ovih prostorija. Kuhinja je najčešće povezana s blagovaonicom. U modernim prostornim koncepcijama su kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak jedinstven prostor. Pri tome treba obratiti pažnju na položaj prozora kao i način ventilacije kako bi se smanjilo širenje mirisa iz kuhinje po cijelom stanu. Idealnu kombinaciju u ovakvoj dispoziciji predstavlja kuhinja, koja se može zatvoriti velikim kliznim vratima. Prema potrebi se vrata mogu otvoriti i prostor funkcionira cjelovito. Smještaj ostave uz kuhinju je poželjan, ali ne i nužan.  Uz ovu grupu prostorija je potrebno vezati balkon ili terasu, koji omogućavaju odmor na svježem zraku, blagovanje na otvorenom ili mogućnost obavljanja prljavih kuhinjskih poslova izvan prostorija stana. Stambeni prostor u kome je pristup kuhinji organiziran kroz dnevni boravak je loš. Stalnim prolascima iz kuhinje prema kupaonici ili drugim prostorijama narušavate mir onih koji se odmaraju u dnevnom boravku ili gledaju tv. Komunikacijski putovi trebaju uvijek biti organizirani na način da korisnici jedne grupe prostorija ne ometaju druge.

Spavaći trakt treba biti zasebni dio stana izoliran posebnim hodnikom prema sobama i odvojen vratima od ostalog dijela stana ili kuće kako bi mu se omogućio maksimalni mir i intimnost. Poželjno je vezati spavaći trakt odmah uz ulazni prostor, ali mu ulaz može biti postavljen i u drugim dijelovima, npr. dnevnom boravku uz uvjet da se komunikacijom prema spavaćem traktu ne narušavaju funkcije dnevnog boravka. U ovom traktu je obavezan smještaj kupaonice. Na ovaj način je omogućena maksimalna komocija u vlastitom stanu, jer iz spavaće sobe u miru odlazite do kupaonice i pri tome vas ne ometaju eventualni gosti u stanu. Iz ovog primjera proizlaze problemi koji se javljaju ukoliko je kupaonica smještena u drugom dijelu stana, a komunikacija do nje vodi kroz boravak. Mogućnost izlaska na balkon iz spavaće ili dječje sobe je poželjna, ali ne i obavezna. 

Osim prostorne dispozicije, pozornost je potrebno usmjeriti i na pravilnu orijentaciju pojedinih funkcionalnih grupa. Obzirom da položaj objekta i parcela uvjetuju prostorni raspored, idealnu orijentaciju za sve stanove je teško postići.  No, ono što svakako trebate izbjegavati je orijentacija spavaćih soba prema sjeveru, jer nema mogućnosti za potrebnu izolaciju prostora te kuhinje i ostave prema zapadu, zbog pregrijavanja prostora i povećane mogućnosti kvarenja namirnica. Orijentacija dnevnog boravka prema sjeveru je također loša, jer trajni nedostatak sunčeve svjetlosti u prostoru ne djeluje dobro na raspoloženje. Osim svih ovih zahtjeva, bitan faktor za pravilan i funkcionalan odabir je broj članova obitelji, način života te potrebna kvadratura stambenog prostora, čiji se manjak može nadomjestiti pravilnom organizacijom i iskorištenošću stambenog prostora.

 

Trebate savjet?

Pošaljite upit!

Namještaj po mjeriI više od namještajaSalon u Červaru

Uvodna     l     O nama     l     Asortiman     l     Reference     l     Kontakti